7 episodes

En podcast tillsammans med professorer, investerare, psykologer, konstnärer, företagare, tänkare, författare, vänner och intressanta försöker finna djup, reflektion och nyans genom långa konversationer i en snabb värld där tanken och känslan sällan får tid att frodas med tillsyn.

Utanför Boxen, Innanför Ramarna Utanför Boxen, Innanför Ramarna

    • Society & Culture

En podcast tillsammans med professorer, investerare, psykologer, konstnärer, företagare, tänkare, författare, vänner och intressanta försöker finna djup, reflektion och nyans genom långa konversationer i en snabb värld där tanken och känslan sällan får tid att frodas med tillsyn.

    21. Partikelfysik, Mörk Materia, Higgspartiklar, Hadronkolliderare och Kosmisk Bakgundstrålning

    21. Partikelfysik, Mörk Materia, Higgspartiklar, Hadronkolliderare och Kosmisk Bakgundstrålning

    Det går inte en dag utan att jag fylls av förundran över vårt mystiska och vackra universum. Vad är det som egentligen händer? Varför finns det så mycket ordning och ibland så mycket kaos? Dessa är frågor som människan har undrat över sedan begynnelsen, och en av de mest framgångsrika metoderna för att förstå vår omvärld är självklart den vetenskapliga metoden. Den har lett till enorm utveckling i människans eviga strävan efter kunskap. Hur beter sig partiklar egentligen? Varför består universum till 95% av mörk materia och mörk energi, och varför vet vi så lite om dessa? Varför finns det en så stor skillnad mellan klassisk fysik och kvantfysik?

    I detta avsnitt gästar Sara Kristina Sandberg, professor i fysik vid Stockholms universitet. Sara bedriver forskning inom partikelfysik vid ATLAS-experimentet på CERN:s stora hadronkolliderare LHC. Hennes fokus ligger på att söka efter utvidgningar av standardmodellen, som kan förklara universums mörka materia och finjusteringen av Higgs massan.

    Detta har varit ett av mina absolut mest spännande avsnitt som spelats in, och jag hoppas att ni tycker att det var lika lärorikt, intressant och häpnadsväckande för er som för mig. Häng med på en ordentlig resa utanför boxen, men innanför ramarna!

    • 1 hr 25 min
    20. Algoritmer, Nationalekonomi, Rättvisa, Skolsystem, Valsystem & Integration

    20. Algoritmer, Nationalekonomi, Rättvisa, Skolsystem, Valsystem & Integration

    I detta avsnitt har vi äran att välkomna Tommy Andersson, en framstående expert på algoritmer och professor i nationalekonomi vid Lunds Universitet. Tommy är även aktiv som styrelseledamot i både Society for Economic Design och Society for Social Choice and Welfare. Genom sitt ideella arbete med bl.a. beslutsalgoritmer har han bidragit till att spara ett skattekapital på mellan 400 och 1000 miljoner kronor. Men hur gick detta till, och vad innebär algoritmer egentligen?

    Under avsnittets gång kommer vi att utforska den otroliga kraften som algoritmer har inom våra politiska och ekonomiska system, och hur de kan bidra till att skapa rättvisa, minska segregation, skapa bättre valsystem och spara samhället miljarder i skattepengar. Vi kommer att ta upp konkreta exempel som Tommy har arbetat med, såsom STEP – Sveriges och Skandinaviens första njurbytesprogram – och den första algoritmen i världen som har använts för att geografiskt placera kvotflyktingar.

    Gå inte miste om detta fascinerande avsnitt av "Utanför boxen, innanför ramarna", där vi utforskar hur matematik, ekonomi och system kan revolutionera samhället och bidra till en bättre värld. Välkomna!

    • 1 hr 20 min
    17. Stress, Produktivitet, Epigenetik, Psykosocial Medicin & Arbetskultur

    17. Stress, Produktivitet, Epigenetik, Psykosocial Medicin & Arbetskultur

    Stress är någonting som man ofta stöter på i livet – som ett koncept inom psykologin, en fysiologisk reaktion i biologin och kanske framför allt som en emotionell upplevelse i vardagen. Vissa hävdar att det är ett av vår tids största problem. Men vad gör vi egentligen för att hantera detta fenomen vid namn stress?

    Thöres Thorell är professor i Psykosocial Medicin vid Karolinska Institutet och har ägnat hela sitt liv åt att forska om och förstå stress – både som subjektiv upplevelse och som ett resultat av vår omgivning. Vi kommer att diskutera definitionen av stress på fysiologisk nivå, varför det uppstår och hur det fungerar på hormonell nivå.

    Dessutom kommer vi att prata om hur stress aktiveras i relation till ens egna subjektiva uppfattning av verkligheten och hur omgivningen kan initiera stress, till exempel hos anställda på ett företag om ledningen inte har en grundläggande förståelse för andras förväntningar, behov och mål.

    Vi kommer även prata om Epigenetik. Epigenetik är studiet av molekylära förändringar på DNA-nivå som kan påverka genuttrycket, utan att själva DNA-sekvensen ändras. Dessa förändringar kan vara resultatet av faktorer som miljö, kost och livsstil, och kan påverka hur gener aktiveras eller inaktiveras.

    Viktigast av allt kommer vi att prata om hur vi kan hantera stress både på kollektiv och individuell nivå – från barndomen, genom musik och i ledningsgrupper. Häng med.

    • 1 hr 8 min
    14. Människans Natur: Filosofisk Resa med Stefan Einhorn om Gud, Tvivel & Välbefinnande

    14. Människans Natur: Filosofisk Resa med Stefan Einhorn om Gud, Tvivel & Välbefinnande

    I detta avsnitt har vi äran att välkomna en mycket framstående gäst, nämligen professor Stefan Einhorn från Karolinska Institutet. Utöver att vara en känd författare med över 15 böcker i bagaget, inklusive den bästsäljande boken "Konsten att vara snäll" som sålt över 300 000 exemplar världen över, är han också en mycket respekterad röst inom området människans natur.

    I detta avsnitt kommer vi att utforska den grundläggande frågan om människans natur - är vi goda eller onda i grunden? Är det verkligen sant att vi mår bra av att hjälpa andra människor eller är det bara en myt? Stefan Einhorn kommer att dela med sig av sina insikter och åsikter baserade på sin omfattande erfarenhet och expertis inom vetenskap och forskning.

    Vi kommer också att diskutera ett annat omdiskuterat ämne - gud och dess existens. Stefan Einhorn har skrivit en bok som heter "En dold gud" där han utforskar detta ämne och ger sin syn på saken. Vi kommer att ta upp frågor som vad är gud och kan man ha en rationalistisk och vetenskaplig syn på tro? Detta är en fascinerande och tankeväckande diskussion.

    Utöver detta kommer vi att tala om välbefinnande och hur man kan uppnå en god livskvalitet. Varför är det så viktigt att tvivla och ifrågasätta? Vilka andra faktorer påverkar vår hälsa och välbefinnande? Detta är bara några av de ämnen vi kommer att beröra i detta avsnitt.

    Häng med på en resa utanför boxen där vi utmanar vår syn på världen och människans natur. Detta är ett avsnitt du inte vill missa!

    • 1 hr 28 min
    13. Maktfördelning, Grundlagar, Statsrätt, Naturrätt och Digitalisering i Juridiken

    13. Maktfördelning, Grundlagar, Statsrätt, Naturrätt och Digitalisering i Juridiken

    I detta avsnitt har vi äran att gästas av Karin Åhman, professor och universitetslektor i statsrätt och tidigare professor i offentlig rätt. Vi kommer i detta samtal att fördjupa oss i frågan om varför lagar är så viktiga i vårt samhälle. Kan det, som filosofen Hobbes påstår, bli "ett allas krig mot alla" om det inte finns några lagar som styr oss? Vidare kommer vi att diskutera makt och dess potentiella korrumperande effekt. Är det därför viktigt att ha separata organ i samhället som ser till att makten inte blir koncentrerad i händerna på en liten grupp människor?

    Vi kommer också att utforska hur vi i Sverige arbetar för att förhindra korruption bland våra politiker och deras beslut. Vem är det egentligen som har det sista ordet? Karin kommer att berätta mer om den konstitutionella rätten och dess betydelse för vårt samhälle. Vi kommer att diskutera vikten av utredningar inom juridiska och politiska beslut, exempelvis i riksdagen. Vi kommer även att undersöka hur mycket våra värderingar påverkar juridiken och vad som händer när politiker ändrar grundlagarna för ofta.

    Detta är ett avsnitt som kommer att ge oss en djupare förståelse för hur vårt samhälle fungerar och varför lagar är så viktiga för att skapa stabilitet och rättvisa. Missa inte detta spännande samtal med en av landets främsta experter inom ämnet!

    • 1 hr 28 min
    11. Grimaldi Industri, Kärlek, Entreprenörskap, Förvärv och Utveckling

    11. Grimaldi Industri, Kärlek, Entreprenörskap, Förvärv och Utveckling

    I detta avsnitt gästar Salvatore Grimaldi ägare och grundare av Grimaldi Industri med 1700 anställda runt om i världen och en omsättning över 4 miljarder. Salvatore invandrade från Italien till Västerås i Sverige med sina föräldrar i början av 1950-talet. Efter att ha arbetat på Volvo startade han ett sliperi i garaget hemma i Köping. Sedan började han förvärva bolag. Genom förvärv av företag som exempelvis Bianchi, Monark, Crescent och Stiga har han skaffat sig en en av Sveriges största koncern.

    Under avsnittet pratar vi om hans liv när han kom till Sverige, hans första steg som entreprenör, värdet kring familjen, hans resa i entreprenörskapen, hur man gör bra förvärv, vikten av kärlek, relationer i företagsvärlden och mycket mer! Häng med på resan utanför boxen!

    • 1 hr 20 min

Top Podcasts In Society & Culture

The Interview
The New York Times
Inconceivable Truth
Wavland
Everything Happens with Kate Bowler
Everything Happens Studios
Shawn Ryan Show
Shawn Ryan | Cumulus Podcast Network
This American Life
This American Life
Stuff You Should Know
iHeartPodcasts

You Might Also Like