17 episodes

en podkast fra Sykehuset Østfold

Folk og F*g Sykehuset Østfold

    • Health & Fitness

en podkast fra Sykehuset Østfold

    Plastisk kirurgi for behandling av trykksår

    Plastisk kirurgi for behandling av trykksår

    Trykksår, også kalt liggesår, kan være veldig plagsomt for den som har fått det. Men det ser ut som om plastisk kirurgi egner seg ypperlig til å behandle denne type sår og at flere pasienter med trykksår burde få tilbudet om denne behandlingen. I denne episoden av podkasten "Folk & Fag" fra Sykehuset Østfold møter du plastisk kirurg Torjus Wester som kan vise til stor forbedring i måten trykksår behandles på i Sykehuset Østfold, og dermed blir det mindre lidelse for pasienten. Og ikke minst får du vite om tre myter om trykksår som Torjus mener har hatt negativ betydning for hvordan vi tradisjonelt har behandlet pasienter med disse sårene.

    • 30 min
    Sårpoliklinikken

    Sårpoliklinikken

    Sårpoliklinikken er et ganske nytt tilbud i Sykehuset Østfold. Ortopedisk avdeling hadde tidligere mange pasienter som måtte være innlagt i flere uker for sårbehandling og intravenøs antibiotikabehandling. Nå kan disse pasientene heller få være hjemme og komme for oppfølging hos sårpoliklinikken. I denne episoden av podkasten "Folk & F*g" fra Sykehuset Østfold møter du sårsykepleierne Mona Irene Siggerud og Benedicte Hangaard.

    • 23 min
    Gleden og Sorgen: Preste- og samtaletjenesten i Sykehuset Østfold

    Gleden og Sorgen: Preste- og samtaletjenesten i Sykehuset Østfold

    I et sykehus er det mange følelser, noen er i krise, andre i sorg. Felles for de fleste er at de trenger noen å prate med, og i møtet med preste- og samtaletjenesten kan de snakke om akkurat hva de ønsker.
    Preste- og samtaletjenesten i Sykehuset Østfold er blitt 50 år. Hovedprest Torfinn Skarpaas sier: - Vi er stolte av å ha vært en del av sykehuset i så mange år, og vi er glad for at det er så mange som tar kontakt med oss. Vi får daglig ta del i glede og sorg, både i møter med pasienter og pårørende, og med medarbeidere i sykehuset.
    Det forutsetter ingen kristen eller religiøs tro for å snakke med en av prestene. Sykehusprestene respekterer mennesker fra alle tros- og livssynssamfunn og formidler gjerne kontakt med representanter for et av disse. Tjenesten er for alle, og de er opptatt av å se hele mennesket. 
    Flere ressurserPreste- og samtaletjenesten - Sykehuset Østfold (sykehuset-ostfold.no)
    Dagtelefonen som er betjent 24/7: 417 08 417
    Teksting av episoden:
    Sykehuset er et sted der mange livshendelser og vanskelige ting skjer. Sykdom, skade, uhell, sorg, men også heldigvis glede og spennende hendelser. I denne episoden av podkasten Folk & Fag skal du møte fire medarbeidere i preste- og samtaletjenesten, Sykehuset Østfold. De fire er Ruth Irene Rasmussen som har jobbet i preste- og samtaletjenesten i 21 år; hovedprest og leder for avdelingen Torfinn Skarpaas som har vært i Sykehuset Østfold siden 2008; Øyvind Helliesen som er en av nykommerne og har vært her i to år; og den ferskeste, Maria Lorentzen Spydevold, som har vært her siden juni. I tillegg jobber Alf Kristian Bjørkli i avdelingen, og han har vært her i 30 år.  
    Christine (podkastverten): “Men det er fortsatt ikke så lenge som preste- og samtaletjenesten har vært i sykehuset, fordi i disse dager er det 50 år siden tjenesten ble i stand. Kunne du fortelle litt om det?” 
    Torfinn: “I veldig mange år har vi hett prestetjenesten. Vi byttet navn for ikke lenge siden til preste- og samtaletjenesten. Det begynte i 1972, og da var sykehusstrukturen en annen enn nå. Preste- og samtaletjenesten jobber mye rundt i fylket, og vi jobber med pasienter, pårørende og personalet, de tre p-ene.” 
    Christine: “Kan hvem som helst spørre om hjelp fra dere?” 
    Ruth: “Ja, det er kan de. De fleste samtalene som vi får inn, kommer på vakttelefonen. I dag er det Øyvind som har vakttelefonen akkurat når vi sitter her. Vakttelefonen er et telefonnummer som en av oss alltid har, og telefonen er betjent hele døgnet sånn at man kan alltid nå en av oss i preste- og samtaletjenesten. Vi har vakttelefonen på omgang. Da er det først fra 08.30 om morgenen til klokken 15.00, og så har en av oss kveldsvakt fra 15 til 08.30 neste morgen.” 
    Øyvind: “Jeg tenker at dette er noe av det unike med preste- og samtaletjenesten. Det at vi faktisk er på vakt 365 dager i året, døgnet rundt, og folk kan alltid få tak i oss.” 
    Christine: “Det er et kjempebra tilbud. Og jeg håper at denne podkasten kan være med på å synliggjøre dette for befolkningen i Østfold. Når dere sier de tre p-ene, altså pasienter, pårørende og personalet, som kan oppsøke dere for å få hjelp og ringer på telefonen, men en sånn samtale som dere har, hvordan foregår den egentlig?”  
    Øyvind: “Det er like ulikt som det er ulike mennesker. Det første spørsmålet som jeg stiller når jeg treffer noen som har ønsket en samtale er ‘hva er det du ønsker å prate om?’ og så starter vi der. Da kan det være alle de tema som gjelder mennesker, om de er syke eller friske, og hva det måtte være. Det handler om livet.” 
    Christine: “Har dere noe spesielt sted dere kan få lov til å sitte i fred for å ha en sånn samtale? Det må jo kreve litt uforstyrret sted.” 
    Øyvind: “Nå utfordrer du oss veldig når du stiller det spørsmålet der, fordi vi jobber jo i Sykehuset Østfold, og vi vet noe om plass og rom og så videre. Ikke m

    • 32 min
    Lystgass i behandling av barn og unge

    Lystgass i behandling av barn og unge

    På sykehus hender det at barn og ungdom må gjøre prosedyrer de synes er vonde eller skumle. Da kan barnet få en usynlig gass som vi kaller lystgass. Lystgass virker både smertestillende, beroligende og litt søvndyssende – og er derfor et godt alternativ for barn og unge som skal gjennom ulike prosedyrer på sykehuset.

    Siden 2013 har vi i Sykehuset Østfold tilbudt lystgassbehandling for barn og unge. I denne episoden får du høre barnesykepleier Cathrine Iversen fortelle mer om hvordan lystgassbehandling fungerer, hvilke fordeler er det? Og hvordan opplever helsepersonell, pasienter og pårørende at det fungerer?

    Andre ressurser:

    - Det viktigste er at barn får en bedre opplevelse av å være på sykehus - Sykehuset Østfold (sykehuset-ostfold.no)

    • 30 min
    Fra livredder til pasient

    Fra livredder til pasient

    Fleming Widell har over 40 års erfaring fra ambulansetjenesten i Østfold, og har reddet mange liv og sett andre få varige skader. I dag jobber han som rådgiver i prehospital avdeling i Sykehuset Østfold. 8. april 2020 tok hans eget liv en alvorlig vending. Hør hans historie om hvordan det var å oppleve at livet på et øyeblikk ble totalt forandret.

    • 39 min
    Når veteraner trenger hjelp til å mestre hverdagen

    Når veteraner trenger hjelp til å mestre hverdagen

    - Mange føler en skam, for at dette fikset vi ikke, sier Geir Furuseth. Han en av mange krigsveteraner som har fått livet endret etter å ha deltatt i internasjonale operasjoner for Norge.

    Hør hans historie, og hvilken hjelp han og andre veteraner med posttraumatisk stresslidelse tilbys ved distriktspsykiatrisk poliklinikk i Moss. Sykehuset Østfold og DPS Moss har siden 2018 tilbudt gruppeterapi og individuell utredning og behandling tilpasset veteraner fra internasjonale oppdrag, og var først i landet med et slikt tilbud.

    • 50 min

Top Podcasts In Health & Fitness

Soothing Sleep
OpenMind
Huberman Lab
Scicomm Media
The School of Greatness
Lewis Howes
Passion Struck with John R. Miles
John R. Miles
ZOE Science & Nutrition
ZOE
On Purpose with Jay Shetty
iHeartPodcasts