21 episodes

Podcast Newtonin silmin. Tietoa harrastajille, kuntoilijoille ja urheilijoille näyttöön perustuvasta harjoittelusta ja muutoksesta. Jos kaipaat inspiraatiota ja tietoa treenaamisesta, ota podast seurantaan. Isäntänä häärii entinen olympiapikaluistelija Mika Poutala.
Facebook/Instagram: @newtonfinland, @mikapoutala
Nettisivu: http://newtonfinland.fi/

NewtonFinland Mika Poutala

    • Health & Fitness

Podcast Newtonin silmin. Tietoa harrastajille, kuntoilijoille ja urheilijoille näyttöön perustuvasta harjoittelusta ja muutoksesta. Jos kaipaat inspiraatiota ja tietoa treenaamisesta, ota podast seurantaan. Isäntänä häärii entinen olympiapikaluistelija Mika Poutala.
Facebook/Instagram: @newtonfinland, @mikapoutala
Nettisivu: http://newtonfinland.fi/

    Monika Lindeman - Päivätunnit sopii arkeen parhaiten

    Monika Lindeman - Päivätunnit sopii arkeen parhaiten

    Monika Lindeman on moniosaaja, joka hyödyntää myös tätä osaamistaan laaja-alaisesti. Päätyönään hän toimii näyttelijänä Salatut elämät tv-ohjelmassa.

    Arki on hektistä, mutta silti liikunta kuuluu siihen vahvasti. Päivän saa hyvin rytmitettyä keskipäivän crossfit tunnilla. Monika on myös hyödyntänyt henkilökohtaista valmennusta ja on kokenut sen hyväksi varsinkin pitkän tauon jälkeen palaamisessa ja yleisesti tekniikan kehittämisessä.

    • 33 min
    Newton Originals - Miskan tarina

    Newton Originals - Miskan tarina

    Miska on ollut Newtonilla aivan alkuajoista lähtien. Yksi harvoja "originals" kunnianimen saaneita. Minkä takia Miska päätyi Newtonille? Mikä harjoittelussa on tärkeää? Mitä 150 haaste tarkoittaa? Näihin saat vastauksen jaksossa.

    • 21 min
    Mistä kaikki alkoi? - Newtonin tarina

    Mistä kaikki alkoi? - Newtonin tarina

    Mikko on yksi Newtonin perustajista ja jos multa kysytään, niin hän on The Boss! :) Mikko kertoo, miksi Newton perustettiin. Mitä me ollaan ja mitä me ei olla.

    • 37 min
    Tapojen muuttaminen - ”Älä syytä itseäsi, syytä aivojasi”

    Tapojen muuttaminen - ”Älä syytä itseäsi, syytä aivojasi”

    Topi Valtakoski on yksi Newtonin perustajia. Hän työskentelee valmentajana omistamassaan Prevenia Health Oy yrityksessä, jossa nimenomaan keskitytään tapojen muuttamiseen. Tässä tuhti paketti tavoista ja niiden muutamisesta.

    • 49 min
    Kuuntele myös uutta Liikuntalabra-podcastia

    Kuuntele myös uutta Liikuntalabra-podcastia

    Terve Valmennuskeskus Newtonin podcastin kuuntelijat!

    Tässä on Newtonin entinen päävalmentaja. Ensinnäkin superpaljon kiitoksia kiinnostuksesta ja palautteesta podcastia kohtaan vuosien varrelta. Ja erityiskiitos kaikille hienoille vieraille, jotka on omalla asiantuntijuudellaan antaneet meille paljon uutta ja mielenkiintoista tietoa näyttöön perustuvasta fysiikkavalmennuksesta.

    Newtonin jatkaa näyttöön perustuvan valmennuksen eteenpäin viemistä ja podcast saa aikanaan uuden isännän, joten pysykäähän kuulolla. Sillä välin kannattaa kurkata minun uusi liikunta-alan ammattilaisille suunnattu Liikuntalabra-podcast, jossa me tutkijat tullaan ulos tutkijankammioista ja keskustellaan uusista liikunta- ja neurotieteen tutkimuksista, liikuntafysiologiasta, aivoista ja tietysti myös näyttöön perustuvasta fysiikkavalmennuksesta.

    Ensimmäisessä jaksossa keskustelin lasten nuorten liikuntafysiologian dosentin Eero Haapalan kanssa siitä Mitkä on liikuntafysiologian näkökulmasta tärkeimmät fysiologiset erot lasten ja aikuisten välillä? Mitkä ovat tärkeimmät harjoituksen akuuttien vasteiden erot? Miten valmentajan tulisi huomioida nämä erot treenejä ja kuntotestejä suunnitellessaan? Miten lapsen biologinen ikä, kypsyminen ja kasvu pitäisi huomioida fysiikkavalmennuksessa?

    Toisessa jaksossa käsiteltiin aivoja, sillä vieraana oli tohtori Ilona Ruotsalainen ja rupattelimme siitä miksi nuoruus on tärkeä ajanjakso aivojen kehityksessä? Miten fyysinen kunto ja liikunta ovat yhteydessä aivojen kokoon? Miten aivojen koko vaikuttaa nuorten fyysiseen suorituskykyyn? Mitä liikunta-alan ammattilaisen pitäisi ottaa huomioon lukiessaan liikunta- ja neurotieteen alojen julkaisuja?

    Uusin liikuntalabran jakso oli ikään kuin jatko-osa Juha Hulmin kanssa nauhoitetulle Newtonin jaksolle, sillä vieraanani oli Olli-Pekka Nuuttila, joka kertoi Mistä kestävyysharjoittelussa täytyy palautua? Miten mitata palautuneisuutta? Millainen on hyvä palautumisen seurantamittari? Mitä leposyke ja sykevälivaihtelu kertovat palautumisesta? Miten hyödyntää mittaustuloksia harjoittelun suunnittelussa ja ohjelmoinnissa? Mitä myyttejä liittyy palautumisen seurantaan?

    Jos olet kiinnostunut tutkitusta tiedosta ja näyttöön perustuvasta fysiikkavalmennuksesta ja pidät näistä Newtonin podcasteista, niin nautit varmasti myös näistä liikuntalabran uusista jaksoista. Liikuntalabran podcastin löydät spotifysta, itunesista ja youtubesta. Pysykää kuulolla!

    • 3 min
    #15 Miten palautua fyysisestä rasituksesta? – Juha Hulmi (LitT)

    #15 Miten palautua fyysisestä rasituksesta? – Juha Hulmi (LitT)

    Newtonin podcastissa liikuntafysiologi Petri Jalangon vieraana on Jyväskylän yliopiston apulaisprofessori Juha “lihastohtori” Hulmi.

    Mitkä ovat parhaimmat käytännön vinkit palautumiseen? Milloin palautumismenetelmät voivat heikentää harjoitusvaikutusta? Miten ruokavalio vaikuttaa palautumiseen? Minkälainen loppuverryttely palauttaa? Mitä on hermostollinen väsymys? Mitä on palauttava harjoittelu? Miten välttää ylikunto?

    Muun muassa näihin kysymyksiin kuulet podcastissa vastaukset. Tarjolla on todella tuhti tutkittuun tietoon perustuva paketti palautumisen fysiologiasta kiinnostuneille.

    Jos haluat palautua nopeammin, saada harjoittelussa parempia tuloksia ja välttää erilaiset palautumisen huuhaamenetelmät, tai työskentelet personal trainerina, liikunnanohjaana, fysioterapeuttina tai fysiikkavalmentajana, et voi jättää tätä podcastia väliin.

    Podcastin kuulet Newtonin blogissa, YouTubessa, Spotifyssa, Soundcloudissa tai Itunesissa.

    Jos pidit jaksosta, pyytäisin sinua jakamaan sitä somessa ja kirjoittamaan arvostelun Itunesiin, jotta muutkin löytävät podcastimme. Merkitsethän meidät (@petrijalanko @juhahulmi) julkaisuihin, niin näemme mitä mieltä olit jaksosta.

    Sisältö:

    00:45 Kertoisitko vielä hieman lisää itsestäsi?
    05:05 Miten kiinnostuit liikuntafysiologiasta?
    10:35 Miksi palautuminen on tärkeää?
    19:45 Mikä on hormeesiteoria?
    38:30 Miten palautuminen liittyy hormeesiteoriaan?
    50:25 Mistä fyysisessä rasituksessa pitää palautua?
    01:01:00 Miten palautuminen määritellään?
    01:14:00 Milloin kannattaa yrittää nopeuttaa palautumista?
    01:15:20 Milloin eri palautumismenetelmiä ei tulisi hyödyntää?
    01:25:55 Miten ruokavalio vaikuttaa palautumiseen?
    01:37:40 Pitäisikö syödä heti treenin jälkeen?
    01:52:00 Minkälainen loppuverryttely tai loppujäähdyttely palauttaa?
    02:02:50 Lyhyt yhteenveto: Mitkä ovat kolme parasta keinoa palautumisen tehostamisessa?
    02:07:00 Miten Juha Hulmia voi seurata sosiaalisessa mediassa?

    Lähteet:

    Van Hooren, Bas, and Jonathan M. Peake. "Do we need a cool-down after exercise? A narrative review of the psychophysiological effects and the effects on performance, injuries and the long-term adaptive response." Sports Medicine 48.7 (2018): 1575-1595.

    Bongiovanni, Tindaro, et al. "Nutritional interventions for reducing the signs and symptoms of exercise-induced muscle damage and accelerate recovery in athletes: current knowledge, practical application and future perspectives." European Journal of Applied Physiology (2020): 1-32.

    Davies, Robert W., Brian P. Carson, and Philip M. Jakeman. "The effect of whey protein supplementation on the temporal recovery of muscle function following resistance training: A systematic review and meta-analysis." Nutrients 10.2 (2018): 221.

    Dupuy, Olivier, et al. "An evidence-based approach for choosing post-exercise recovery techniques to reduce markers of muscle damage, soreness, fatigue, and inflammation: a systematic review with meta-analysis." Frontiers in Physiology 9 (2018): 403.

    Peake, Jonathan M., et al. "Modulating exercise-induced hormesis: does less equal more?." Journal of Applied Physiology 119.3 (2015): 172-189.

    Peake, Jonathan M. "Recovery after exercise: what is the current state of play?." Current Opinion in Physiology 10 (2019): 17-26.

    Rytkönen, T., & Hulmi, J. (2019). Näyttöön perustuva fysiikkavalmennus : tutkimustietoa, kokemusta, näkemystä ja yksilöllistä soveltamista. Liikunta ja tiede, 56 (2-3), 27-30.

    Wackerhage, Henning, et al. "Stimuli and sensors that initiate skeletal muscle hypertrophy following resistance exercise." Journal of Applied Physiology 126.1 (2019): 30-43.

    Seuraa sosiaalisessa mediassa:
    Instagram: @petrijalanko
    Twitter: @PetriJalanko
    LinkedIn: Petrijalanko
    Podcast: Newtonfinland

    Mitä mieltä oli jaksosta? Jätä kommentti ja jaa podcast sosiaalisessa mediassa!

    • 2 hr 10 min

Top Podcasts In Health & Fitness

Huberman Lab
Scicomm Media
The School of Greatness
Lewis Howes
On Purpose with Jay Shetty
iHeartPodcasts
Uncared For
Lemonada Media
Passion Struck with John R. Miles
John R. Miles
Nothing much happens: bedtime stories to help you sleep
iHeartPodcasts